Vernietigende zonnecreme

Vernietigende zonnebrandcrème


- 21 december 2015 -


Zonnebrandcrème, wie gebruikt het niet?


Alle verhalen over huidkanker en vroegtijdige veroudering van onze huid, heeft ervoor gezorgd dat de meeste mensen overvloedig zonnebrandcrème gebruiken op zonnige vakantie bestemmingen. Ikzelf ben daar al enige tijd vanaf gestapt omdat mijn vader enorm alergisch is aan de UV-beschermende bestanddelen van zonnebrandcrèmes. In ons gezin werd zonnebrandcrème dan ook al snel verbannen. We hebben andere methodes gezocht om ons te beschermen tegen de zon, echt zonnebaden doe ikzelf nooit.


In het magazine Duiken van december 2015, las ik een interessant artikel over zonnebrandcrème en koraalriffen. Koralen blijken helemaal niet tegen zonnecrème te kunnen.Dit blijkt uit recent onderzoek.


Koraal riffen zijn erg belangrijk voor het ecologisch evenwicht in de oceanen. Koralen bieden onderdak aan heel veel vissoorten en ongewervelde dieren maar ze hebben de laatste jaren veel te verduren door de opwarming van de oceanen. Maar hier bovenop blijkt er nu nog een ander probleem te zijn.

Zonnebrandcrème!

Dr. Craig  Downs van het Haereticus Environmental Laboratory (Clifford, USA) heeft aangetoond dat het bestanddeel oxybenzone dat in de meeste zonnebrandcrèmes aanwezig is erg schadelijk is voor het koraal. Net dit bestanddeel beschermt onze huid tegen UV-straling. Onze huid absorbeert het en we scheiden oxybenzone uiteindelijk terug uit via onze urine.


Dit product zorgt voor coral bleaching of het verbleken van het koraal dat uiteindelijk sterft. Maar dat is niet alles, oxybenzone tast ook het DNA van het koraal aan waardoor er problemen optreden met de voortplanting van de koralen. Koraallarven raken misvormd en kapselen zichzelf in met hun eigen skelet. Of ze raken misvormd waardoor hun mond wordt misvormd en ze problemen krijgen met hun voeding.


Als zonnecrème zo schadelijk is voor het koraal, stel ik me de vraag of dit voor de mens wel zo gezond is?


Zoals ik al vertelde, ben ik in ieder geval al overgestapt op andere oplossingen dan zonnebrandcrème.

Een rashguard bijvoorbeeld geeft perfecte bescherming als je gaat duiken. Op de boot of na het duiken kan je de rashguard gewoon aanhouden. Er bestaan zelfs volledige lycra pakjes waarmee je volledige lichaam beschermd is tegen de UV-straling van de zon. Ideaal om te gebruiken tijdens het snorkelen.


Help ons mee de koraalriffen te beschermen, draag een rashguard!
Lees ook het artikel "Zonnebrandmiddel vernietigt koraal" in het maandelijkse magazine Duiken.


  info@timetodive.be                                                                  TIME TO DIVE Hasselt / Leuven / Halen                                  www.TIMETODIVE.be