Duikinitiatie 6de studiejaar

Duikinitiatie voor het 6de studiejaar van Westmeerbeek


- 24  mei 2016 -


Vandaag is het een beetje vakantie voor het 6de studiejaar van de school "De Schatkist" van Westmeerbeek.

Time To Dive nodigde de klas uit voor een studiedagje rond het thema "Oceaan" en natuurlijk hoort daar ook een echte duikinitatie bij. Na de theorie kan iedereen onder water zijn overschot aan energie kwijt.


 

Om 10u stond de taxi dienst van Time To Dive klaar aan het station van Leuven. Gelukkig is het maar 10 min rijden tot het duikcentrum.


Na een welkomstwoordje van Jean-Marc, krijgt de hele klas een rondleiding in het duikcentrum, op die manier voelt iedereen zich al snel thuis.


Dan is het tijd voor wat de theorie sessies, eerst wordt er uitgebreid kennnis gemaakt met de duikmaterialen, er is nogal wat materiaal nodig voordat we in het water kunnen springen en onderduiken. Vervolgens geeft Kevin een erg leerrijke presentatie over potvissen en met welke bedreigingen deze prachtige zoogdieren te maken krijgen in hun leefomgeving.


Jurgen bouwt hierop verder met het onderwerp "inheemse of uitheemse vissoorten". We leren dat uitheemse vissoorten erg mooi zijn in een aquarium maar echt niet thuishoren in onze lokale meren of vijvers. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat onze eigen vissoorten uitsterven door exotische ziektes of door voedselgebrek. En dat willen we liever niet, een verstoring van het ecologisch evenwicht is nooit positief.


Even snel lunchen en dan is het eindelijk watertijd.

Omkleden en het water in??

Nee dat is wat snel, eerst even passen welk masker het best zit, o ja letten op de druk in onze oren en dan duikuitrusting aan en ...water. Iedereen heeft een leuke tijd onderwater.

Wist je dat we zelfs kunnen basketten onderwater?


Iedereen is zijn energie kwijt, dan is het nog even tijd voor een presentatie over Haaien door Melanie. Die zijn toch gevaarlijk?

Nee helemaal niet, als je ze met rust laat, laten ze jou ook met rust. Ze zijn niet geïnteresseerd in de mens en we staan al helemaal niet op hun menu.


Als er iemand wordt gebeten door een haai, is dat omdat de haai zich vergist. Als surfer zie je eruit als een zeehond (in silhouet) of als er haaien gelokt worden met voer kunnen ze snel aggressief worden en ook als je ze uitdaagt worden ze vervelend.


Enkel kijken is de boodschap....voorlopig lukt dat nog, maar een heel aantal soorten haaien zijn met uitsterven bedreigd, door milieu vervuiling, voor de haaievinnensoep en als bijvangst in grote netten.


Wil jij nog haaien zien in de toekomst?

Probeer ze dan te beschermen via één van de volgende organisaties:



Sea Sheperds: www.seasheperd.be

SeaFirst Foundation : www.seafirst.nl

Green Peace : www.greenpeace.org/belgium/nl/nieuws/oceanen/





  info@timetodive.be                                                                  TIME TO DIVE Hasselt / Leuven / Halen                                  www.TIMETODIVE.be